Baretlerin Renkleri Anlamları ve Kullanım Alanları #

Baretler genellikle inşaat sektöründe kullanıldığı gibi, bunun dışında elektrikçiler, yüksekte çalışan işçiler, sivil savunma ekiplerine kadar çok geniş kullanım alanı vardır. Baret, tesis ya da yapılarda çalışan personellerin, herhangi bir kaza sonucunda başlarına düşecek cisimlerden korunmalarını sağlayan ve aynı zamanda elektrik çarpması gibi durumlarda başlarını korur. Bu güvenlik ekipmanları, işçi ve iş güvenliği açısından çok büyük öneme sahiptir. Baret renkleri farklı olsa da ortak noktaları güvenliktir. Kafaya gelecek darbenin şiddeti az olsa bile etkisi ölüme kadar giden ağır sonuçlara neden olabilir.

Baretlerin birçok farklı rengi bulunuyor ve her renk farklı bir personeli ifade ediyor. Örneğin, bir inşaat alanında, işçilerin kullandığı baret rengi ile mühendis ya da mimarların kullandığı baret rengi farklı. Bu yönetimsel açıdan olduğu gibi, güvenlik açısından da önemli.

   Beyaz Renkli Baret : Beyaz baretler; yöneticiler, ziyaretçiler ya da teknik personelleri ifade eder. Mimar, mühendis, tekniker gibi personeller, çalışma alanı içerisinde beyaz baret kullanır. Aynı şekilde yöneticiler ve ziyaretçiler de, çalışma alanına girdiklerinde beyaz baret takar.







  Sarı Renkli Baret :
 Sarı renge sahip olanlar, işçiler tarafından kullanılır. İnşaat işçileri, maden işçileri ya da sanayide çalışan işçiler, sarı renkteki bu güvenlik kasklarını kullanır. İnşaat gibi alanlarda çalışan işçilerin bu güvenlik ekipmanını kullanması zorunludur.
  Kırmızı Renkli Baret : Kırmızı renge sahip olanlar, iş güvenliği personelleri, savunma personelleri ya da kalite kontrol ekipleri tarafından kullanılır. Kırmızı renkte ki bu güvenlik ekipmanlarının kullanımı da ilgili personellerin sayısı çok fazla olmadığı için yaygın değildir.
  Turuncu Rnkli Baret : Ustabaşı ya da teknisyenler turuncu renkli kask kullanır.

  Mavi Renkli Baret : Mavi renge sahip olanlar, bakımdan sorumlu olan ekipler ve formenler tarafından kullanılır. En az kullanılan güvenlik ekipmanlarının renkleri arasında mavi renkteki bu koruyucu kasklar yer alır.

  Yeşil Renkli Baret : Yeşil renge sahip olanlar; sağlık personelleri tarafından kullanılır. Doktor, hemşire, acil müdahale ekipleri gibi sağlık personelleri, tehlikenin bulunduğu bir alanda hastaya müdahale ederken, yeşil baret kullanır. Özellikle doğal afet ya da acil durumlarda yeşil renge sahip olan bu ekipmanlar, sağlık personellerinde sıklıkla rastlanır.

Baret Renkleri ve Anlamları
BARETLERİN FAYDALARI

    * Elektrik çarpmalarında başı korur.
   
* Fırlayan veya yukarıdan baş üzerine düşen ağır malzemelerin baş kısmını yaralanmadan korumalı.
   
* Çalışırken başın sağa veya sola hareketi nedeniyle sert ve keskin kısımlara başın çarpması ile meydana gelebilecek kazalardan korumalı.
   
* Çalışırken uzun saçların statik elektrik tesiri ile dağınık şekildeki saçların makinenin dönen kısmına sarılması nedeniyle oluşan kazaların önlenmesini sağlamalı.
   
* Baş koruyucusu olarak en çok BARET kullanılır.
BARETLERİN YAPISI
   Herhangi bir deliği ve madeni aksamı bulunmayan darbeye, neme , ısıya, yağa, suya, aside, tere ve elektriğe karşı dayanıklı, tek parça olarak ağırlığı 450 gram' dan fazla olmayan önünde siperliği olan kubbeye benzer şekilde yalıtkan malzemeden imal edilir.
- Baret'in başla temasını sağlayan baş üstü ve çevre bantları vardır.
-
Çevre bandı genişliği 30 mm' den az olmayacak şekilde, yumuşak ve terletmeyecek bir malzemeden yapılmış olmalı, ayrıca baret ile en az 5 mm havalandırma aralığı olacak şekilde dizayn edilmeli ve değişik ölçülerde kişilerin giyebileceği şekilde ayarlanabilir olmalıdır.
-
Baş üstü bantları en az 4 adet olmalı ve çevre bantlarıyla sağlam bir şekilde birleştirilmiş olmalı ayrıca baretin iç tepe üst noktasıyla ara mesafesi 30 mm 'den düşük olmamalıdır.Baret kafaya en az 8 cm geçmeli eğilimli çalışmalarda kafadan düşmemelidir. Baret 50 Hz' lik 20.000 V' luk delinme gerilimine mukavim olmalı. Bu gerilim değeri kullanıcıya koruma sağlayacak gerilim değeri olarak kesinlikle düşünülmemelidir.
BARETLERİN 
TEKNİK ÖZELLİKLERİ
1- Norm numarası : EC 397

2- Baret darbeye, neme, ısıya, yağa, aside, tere ve elektriğe karşı dayanıklı malzemeden imal edilmiş olmalıdır.
3- Baretin gövdesini güçlendirmek için yapılan ve önden arkaya doğru uzanan öndüle çıkıntılar maksimum 5 tane olmalıdır.
4- Baretin siperliği, minimum 4 cm, maksimum 5 cm olmalı ve gövde ile açı görüşü engellemeyecek şekilde olmalıdır.
5- Baret isteğe bağlı olmak koşulu ile 3 numara altında imal edilir. Bunlar 50-54, 54-57 ve 57-62 cm.' dir.
6- Baret baş çevre bandı ayarlanabilir olmalı. Genişligi 30 mm' den küçük olmamalıdır.
7- Ter bandı, baş çevre bandının bir parçası olabileceği gibi, sokulur takılır da olabilir. Ter bandı en az alın kısmını kapsayacak büyüklükte olmalıdır.
8- Baş çevre bandı en az 4 adet baş üstü bandı ile donatılmalı, baş üstü bandının genişliği minimum 20 mm. olmalıdır.
9- Baret hava alacak şekilde dizayn edilmelidir.
   a- Baş çevre bandı en büyük numaraya göre ayarlandığında baret ile kafa arasındaki açıklık mm' den küçük olmamalıdır.
   b- Baş üstü bantları ayarlandığında, baret üst noktası ile 30 mm.' lik bir boşluk olmalıdır.
10- Koruyucu yastık, kauçuk, plastik köpüğü vb. esnek bir malzemeden olmalıdır.
11- Çene kayışı uygun malzemeden en az 13 mm eninde ve ayarlanabilir olmalıdır.
12- Baretin başa geçen kısmı 80 mm' den az olmamalı ve eğik çalışıldığında baret kafadan düşmemelidir.
13- Baretin tüm kısımları ile birlikte ağırlığı 450 gr' dan fazla olmamalıdır.
14- Baret 50 Hz.' lik 20.000 V.' luk gerilime, 3 dakika dayanabilecek yalıtkanlığa sahip olmalıdır.
15- Baret TS 2429' de belirtilen mekanik testlere karşı mukavim olmalıdır.